Mag ik met mijn cambio door een knip rijden?

Wat is een knip?

Knippen zijn drukke plaatsen waar bepaalde vervoertuigen niet mogen doorrijden. Ze gaan het sluipverkeer tegen, zorgen ervoor dat je niet dwars door de stad van de ene naar de andere sector kunt rijden of ze bakenen een voetgangerszone af. Op bepaalde plaatsen is het fysiek onmogelijk om door te rijden (vaste palen of blokken, volledige herinrichting van de straat). Op andere plaatsen zijn er (ook) wegmarkeringen en verkeersborden.

De controle gebeurt onder andere met camera's met nummerplaatherkenning (ANPR-camera's). Deze camera's scannen je nummerplaat en controleren of je toelating hebt om door een knip te rijden. Als dat niet het geval is, krijg je een boete van € 58.

Wie mag er door de knippen rijden?

De knippen zijn (meestal) enkel toegankelijk voor:
•    Hulpdiensten
•    Voertuigen van De Lijn
•    Taxi's
•    Voertuigen die afval ophalen en ruimen
•    Diensten voor stadsdistributie, georganiseerd vervoer van minder mobiele personen en professionele zorgverstrekkers met de juiste vergunning
•    (Elektrische) fiets of bromfiets (klasse speed pedelec, klasse A)
•    Voetgangers

De wagens van cambio hebben standaard geen toelatingsvergunning om door deze knippen te rijden. 

Hoe kan ik een toelatingsvergunning aanvragen?

Wil je door een knip rijden, dan moet je een vergunning aanvragen bij de bevoegde instantie van je stad. 

Gent

Ben je cambio-gebruiker in Gent en woon je binnen het voetgangersgebied? Dan moet je per keer dat je de voetgangerszone wil binnenrijden een tijdelijke vergunning aan vragen. Je moet jezelf als bezoeker registreren om de zone binnen te mogen. Vergeet dus niet tijdens of na elke cambio-rit deze rit te registreren, en dit ten laatste voor middernacht van de dag waarop je de zone bent binnen gereden. Je hebt 24u de tijd om je rit te regulariseren. De nummerplaat heb je niet op voorhand, maar kan je na je rit terugvinden via mycambio.be/archief ritten. Op die manier kan je nodeloze boetes vermijden. Een aanvraag indienen voor de vergunning voor het registreren van een bezoeker kan hier.

Leuven

Om het voetgangersgebied buiten de venstertijden met de auto in te rijden, heb je een toegangsvergunning nodig. Meer info hierover vind je hier.

In Leuven zijn er ook enkele knippen. De cambio-wagens binnen deze zones hebben reeds een toegangsvergunning. Andere deelauto's moeten steeds een vergunning aanvragen vooraleer ze de zone binnenrijden. Meer info vind je hier

De cambio-wagens van standplaatsen Vaartkom, Vaartstraat, Marrainenplein, Tweewaters, Vital De Coster, Mechelsestraat, Petermannen en Wilsele Dorp hebben een permanente toegangsvergunning voor de Burchtstraat. Je hoeft dus zelf geen toegangsvergunning aan te vragen per rit.

De cambio-wagens van standplaats Spaanse Kroon hebben een permanente toegangsvergunning voor Spaanse Kroon. Je hoeft dus zelf geen toegangsvergunning aan te vragen per rit.

Opgelet, deze toegangsvergunningen zijn enkel geldig voor de auto’s van deze specifieke standplaatsen, niet voor alle cambio-wagens in Leuven
Met een cambio-wagen van een andere standplaats mag je enkel door de knips van Spaanse Kroon of Burchtstraat rijden als je een bewoner bent van de zone. In dat geval moet je bovendien een vergunning voor deze deelauto aanvragen per rit.

Mechelen

In het kader van de herinrichting van de vesten zijn er een aantal knips ingevoerd. Enkele knips zijn opengesteld voor inwoners van afgebakende zones. 

Algemeen geldt dat de cambio-wagens met een standplaats in de zone dezelfde rechten of vergunningen heeft als de bewoners uit die zone. Je hoeft je cambio-wagen dus niet te registreren bij elke rit.

Meer info via denieuwevesten.mechelen.be