Vlaanderen

Van 30 Dagen Minder Wagen naar 365 dagen

Mijn auto, mijn vrijheid? In de jaren '60 misschien. Maar vandaag is het eerder: autovrij maakt blij. Tijdens de campagne 30 Dagen Minder Wagen in juni '22 kozen zo'n 6.508 slimmeriken om de wagen wat vaker aan de kant te laten staan.

Wil je in het nieuwe jaar voor 365 dagen minder wagen gaan in plaats van 30? Dan hebben we volgende tips:


Maak je rit op maat

De ene verplaatsing is de andere niet. Op vrijdagavond naar het café om de hoek, de reis naar je vakantiebestemming, of je kinderen ophalen én nog een volle tas boodschappen oppikken... Elke verplaatsing vraagt om een andere aanpak.

 • The kids are alright
  Je hoeft echt niet Taxi Papa en Mama te blijven spelen. Doe je kinderen een plezier en zet ze op de fiets school. Want kinderen die regelmatig fietsen zijn zelfstandiger, gelukkiger en slimmer. 

  Tip: veel scholen organiseren een fietspool, fietsrij of fietsbus. Daarbij fietsen kinderen die in dezelfde buurt wonen samen naar school of naar huis onder begeleiding van twee ouders. 
   
  Op de fiets
  Is de fiets geen optie? De buschauffeurs van De Lijn staan altijd klaar voor het grote en kleine grut. Voor reizigers tussen 6 en 24 jaar is er de Buzzy Pazz, een abonnement waarmee je kind onbeperkt en in alle veiligheid op stap kan met alle bussen en trams van De Lijn in Vlaanderen en Brussel. Vanaf 12 jaar kan je al een abonnement nemen voor 1 maand. 
   
 • Groter, sneller, slimmer
  Je wilt je zo slim en duurzaam mogelijk verplaatsen. Je stapt, fietst en treint je dus een slag in de rondte. Maar hoe krijg je die tweehonderd liter potgrond van het tuincentrum naar huis? Van (elektrische) deelfietsen in alle soorten tot een cambio op maat van jouw verplaatsing die je zo kunt ontlenen; er is veel meer mogelijk dan je denkt. Op ondenkbaar veel plekken staat een optie voor jouw volgende rit klaar. Check op 30dagenminderwagen.be waar je in jouw buurt een oplossing op maat kunt vinden, of vind je deelwagen van cambio hier
  Een cambio op maat
 • Oortjes in, ogen dicht
  Maak je rit aangenamer met een fijne playlist. 
  Relax met #30DagenMinderWagen
  Luister met #30DagenMinderWagen naar interessante podcasts
  Of zing onderweg loeihard mee met Share a car & sing together! (een lijst met de favoriete meezingnummers van cambio-gebruikers :-) )
   
 • Lekker (op) weg
  Toerist spelen - in eigen land of ver daarbuiten - kan ook heel goed zonder eigen vierwieler. Om dichtbij huis te beginen: ken je de Groene Haltewandelingen van TreinTramBus al? Dat zijn tochten tussen twee stations of bushaltes die je door de prachtigste landschappen leiden. Je vindt ze van het Meetjesland tot in de Ardennen. Een échte aanrader!

  Als je zin hebt om je hoofd leeg te laten waaien aan zee dan kan je je laten meevoeren met De Kusttram, de gezelligste manier om noze kust  te ontdekken. Met 68 haltes van De Panne tot in Knokke is er altijd wel een tramhalte in je buurt. Het hele jaar door bengt de tram je naar de mooiste plekjes in alle badplaatsen of tot voor de deur van de attracties aan de kust. 
   
  Vrije tijd


  Geen zin in zee? Dan brengt de S-trein je vlot in en rond de 5 grootste steden van ons land. De S-treinen rijden in een straal van 30 km rond en in Brussel, Antwerpen, Gent, Charleroi en Luik.

  Droom je van verdere bestemmingen? Kijk dan in de Dichtblije Reisgids van Bond Beter Leefmilieu boordevol tips om te reizen met de trein. Of kies één van de 5 bestemmingen op minder dan 6,5 uur treinen vanuit Brussel. 
   
 • Weer of geen weer? That is not the question!
  Er bestaat geen slecht weer, enkel slechte kledij; maakt niet uit of dat spreekwoord nu Scandinavisch is of niet, 't is een waarheid als een koe. Investeer dus in regenkledij die je graag aandoet. En met een fleurige paraply maak je een grijze dag vanzelf een stukje vrolijker. 

  Tijdens de koudere dagen zijn laagjes je allerbeste vriend. Zo hou je je lichaamswarmte lekker lang bij. En als het toch wat warm wordt, speel je gewoon een laagje uit. Want van fietsen of stappen krijg je het warm. Zorg steeds dat je nog makkelijk kunt bewegen en dat je kleding je bloedsomloop niet in de weg zit. 

  Tip: let je muts, sjaal of handschoenen op of bij de verwarming. Zo heb je al een voorsprong op de kou als je naar buiten gaat. Voor extra barre tocht kun je zelfs een klein heatpack in je jaszak stoppen. Zo kun je je vingers even verwarmen als je stilstaat bij het stoplicht. 

  Als alternatief bij écht rottig weer kan je natuurlijk ook gebruiker maken van een deelwagen van cambio in je buurt. 
   
  Cambio

Heb je zin in meer?

Het e-book 365 Dagen Minder Wagen staat vol met tips en aanmoedigingen om een jaar lang autovrijer te gaan leven. Want elke dag zonder koning auto doet gewoon deugd aan je humeur, je portemonnee en je gezondheid!

Bron: 30 Dagen Minder Wagen